TRUMP DÖNEMİ TRANSATLANTİK İLİŞKİLERİ

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

ABD- NATO- Donald Trump- Avrupa- Transatlantik İlişkiler

Özet

ABD Başkanı Donald Trump 2016 Seçimlerinde yürüttüğü seçim kampanyasında “Önce Amerika’’ sloganıyla ortaya çıkması, öncelikli olarak Amerika halkının huzuru ve refahını düşüneceği fikri ile ortaya çıkması, bu bağlamda söylemlerinin dış politikada farklı bir yöntem uygulayacağının sinyalini vermiştir. Trump’ın seçimlerden zaferle çıkmasının ardından, kadrolardaki belirsizlikler, sürekli ve ani değişiklikler, tek taraflı ve sadece Amerika Birleşik Devletleri’nin ve Amerikan halkının çıkarlarını düşünen kararlar alması, hiç beklenmeyen zamanlarda sürpriz kararlar vermesi ve kararları Amerika’nın kurumlarında tartışılmadan uygulamaya koyması dikkat çekicidir. Her şeyden önemlisi de Trump’ın bu kararları kamuoyuna ve dünyaya twitter aracılığıyla duyurması, twitter diplomasisi uygulaması, Amerikan geleneksel dış politikasından uzak, verilen kararlarını tartışmalı bir zemine çekmiştir. Bütün bunlar yaşanırken Avrupa devletleri ve tüm dünya devletleri bu belirsizlikler çerçevesinde tedirgin olmuştur. Trump, Transatlantik ilişkiler ve tüm dünya devletleri ile ilişkilerinde sorunlar yaşanmaya başlamıştır. ABD Başkanı Trump göreve gelir gelmez birçok uluslararası anlaşmalardan çekilmeye başlaması ve NATO, BM gibi uluslararası kuruluşları sorgulamaya açması, Avrupa, Rusya, Çin ve tüm dünya ülkeleri tarafından kaygıyla izlenmesine neden olmuştur. Joe Biden’ın seçimleri kazanması bütün dünyada olumlu bir havanın esmesine neden olmuş, tüm dünya devletleri ve Avrupa devletleri ile ılımlı ilişkilerin oluşacağı, Transatlantik ilişkilerde Trump döneminde oluşan olumsuzlukların kısa zamanda toparlanarak ilişkilerin eski rayına gireceği düşünülmektedir.

Yazar Biyografisi

Şinasi Tek, Nişantaşı üniversitesi

Şinasi Tek, 1969 Yılında Mersin’de dünyaya geldi. İlköğrenimini ve lise öğrenimini Mersin’de tamamladı. 1987 yılında kazandığı İstanbul Teknik Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği (Harita/Geomatik Mühendisliği) bölümünden bölüm ikincisi olarak 1991 yılında mezun olmuştur. 1995 yılından bu yana kurucu ortağı olduğu Maptek Mühendislik Limited Şirketi’nde mühendislik, müşavirlik ve teknik danışmanlık hizmetlerine devam etmektedir.
Nişantaşı Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans bölümünden bölüm birincisi olarak 2021 yılında mezun olmuştur.

İndir

Yayınlanmış

2022-06-30