PANDEMİ DÖNEMİNDE ONLINE EĞİTİMİN ETKİLERİ VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ: KKTC ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ

Yazarlar

  • ZEYNEP NEZAKET KÖKSAL ONBEŞ KASIM KIBRIS ÜNİVERSİTESİ
  • MÜGE GÜNAY ONBEŞ KASIM KIBRIS ÜNİVERSİTESİ

Anahtar Kelimeler:

EĞİTİM WEB 2.0 araçları Teknoloji Pandemi

Özet

Teknolojinin hızlı gelişimi ve eğitim ihtiyaçlarının farklılaşmasıyla üst düzey becerilerin kullanımı ortaokul ve lise çağlarına kadar inmiştir. Hedef kitle üniversite öğrencileri olarak belirlenmiştir. Artık “Smartclass” adı verilen sınıflarda artırılmış gerçeklik kullanılarak verilen ödevler daha yaygın hale gelmiştir ve bir ihtiyaç olma yolunda ilerlemektedir. 21. Yüzyıl becerilerini eğitim, iş, günlük yaşam içinde bile artık kullanmaktayız. Pandemi virüsünün ortaya çıkması ile birlikte tüm eğitim hayatını online olarak devam etmiş ve etkilerini hala tam anlamıyla gözlemleyememekteyiz. Yeni kuşaktan gelen bireyler adaptasyon sürecine ihtiyaç duymazken üniversite çağındaki bireyler adaptasyon için belli bir zamana ihtiyaç duymuştur. Eğitimin telnoloji ile birleşmesi süreci pandemi çok daha hızlı olmuştur. Çoğu kurum ve kurrluşlar bu sürece hazırlıksız yakalanmış ve sorunlar yaşamıştır. Bu yaşanan sorunların öğrenciye ne kadar yansıdığını ve etkileri görmek amacı ile anket yoluyla öğrenci görüşleri alınmıştır.

Bu araştırmanın amacı üniversitede eğitim gören öğrencilerin çevrimiçi eğitim konusundaki yeterliliğini ve tercih durumlarını ölçmektir. Araştırmanın verileri anket yöntemleriyle elde edilecektir. Araştırmanın çalışma grubunu üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmaya katılmayı kabul eden 67 erkek, 33 kız öğrenciye ulaşılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından İstatistik Programı SPSS ’e aktarılacak ve tüm istatistiksel analizler bu programla gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırmada ilk 18 yanıtın sonucuna göre, Cronbach’s Alpha değerine bakılmış ve bu değer 0,742 olarak bulunmuştur. Bu oran ölçeğin yüksek güvenilirlik gösterdiğini göstermektedir. Sonuç olarak araştırmada sunulan iki hipotez geçersiz sayılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin verdiği yanıtlar ışığında online eğitimin yeterli öğrenim sağlayamadığı ve tercih edilen bir eğitim yöntemi olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda aldığımız yanıtlarla orantılı olarak altyapıda gerekli iyileştirmelerin yapılması, eğitimciler için hizmet içi eğitimler düzenlenmesi, gelişen teknolojiyi yakından takip edilmesi ve ihtiyaca göre güncellemelerin yapılmasını önermekteyiz.

İndir

Yayınlanmış

2022-08-31

Nasıl Atıf Yapılır

KÖKSAL, Z. . N., & GÜNAY, M. (2022). PANDEMİ DÖNEMİNDE ONLINE EĞİTİMİN ETKİLERİ VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ: KKTC ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ . JOURNAL OF PUBLIC ECONOMY AND PUBLIC FINANCIAL MANAGEMENT, 2(1), 19–30. Geliş tarihi gönderen https://journals.academicianstudies.com/JPEPFM/article/view/91