Veri Zarflama Analizi Yöntemiyle BIST Sürdürülebilirlik Endeksindeki İşletmelerin Etkinliklerinin Ölçülmesi

BIST Sürdürülebilirlik Endeksi

Yazarlar

  • Zehra KILINÇ Süleyman Demirel Üniversite Teknokent Koordinatörlüğü
  • Ayşen Konuşkan

Anahtar Kelimeler:

Veri Zarflama Analizi

Özet

Küreselleşen dünyada işletmelerin sürdürülebilirliği için rakipleriyle sürekli olarak rekabet halinde olması ve en az girdiyle en çok çıktıyı elde etmesi gerekmektedir. Bu sayede işletmeler minimum girdi maksimum çıktıyla karlılığını, verimliliğini, etkinliğini artırır.

Bu çalışmada, BİST Sürdürülebilirlik Endeksinde işlem gören işletmelerin 2018-2020 yıllarına ait verileri incelenerek etkinlikleri Veri Zarflama Analizi Yöntemiyle ölçülmüştür. BİST Sürdürülebilirlik Endeksinde işlem gören işletmelere girdiye yönelik CCR modeli kullanılarak toplam etkinlik değerleri, girdiye yönelik BCC modeli kullanılarak teknik etkinlik değerleri ve bu değerlerin birbirine oranlanması ile ölçek etkinliği değerleri elde edilmiştir. Çalışmada girdi değişkeni olarak, kaldıraç oranı, piyasa değeri ve çıktı değişkeni olarak ise, aktif kârlılık oranı, öz sermaye kârlılık oranı, hisse başına kâr oranları kullanılmıştır. 2018 yılında CCR modeline göre 10, BCC modeline göre 8, 2019 yılında CCR modeline göre 17, BCC modeline göre 14, 2020 yılında ise, CCR modeline göre 16, BCC modeline göre 15 işletme etkin çıkmamıştır.

İndir

Yayınlanmış

2022-08-31

Nasıl Atıf Yapılır

KILINÇ, Z., & Konuşkan, A. . (2022). Veri Zarflama Analizi Yöntemiyle BIST Sürdürülebilirlik Endeksindeki İşletmelerin Etkinliklerinin Ölçülmesi: BIST Sürdürülebilirlik Endeksi. JOURNAL OF PUBLIC ECONOMY AND PUBLIC FINANCIAL MANAGEMENT, 2(1), 31–40. Geliş tarihi gönderen https://journals.academicianstudies.com/JPEPFM/article/view/125