BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YETKİNLİĞİNİN KURUMSAL İTİBARA ETKİSİNİN İNCELENMESİ: GÜNGÖREN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ ÖRNEĞİ

Yazarlar

  • Necmiye Tülin İrge T. C. İstanbul Aydın Üniversitesi
  • Aslı Zakire Güvel Aydın Üniversitesi
  • Yusuf Duru

Anahtar Kelimeler:

Bilgi teknolojileri yetkinliği- kurumsal itibar- sağlık- veri

Özet

Günümüz toplumunda tüm alanlarda çok hızlı bir değişim ve gelişim yaşanmaktadır. Bu değişim ve gelişimi etkin kullanmamak veya kullanamamak ise ekonomik ve sosyal yaşamın gerisinde kalmak demektir. Özellikle sağlık alanında teknolojinin sürekli ilerliyor olması, veri dediğimiz hastaya ait bilgilerin nitelik ve nicelik bakımından artmasına yol açmış ve bu verilerde meydana gelen değişikliklerin de takip edilmesi zorunluluğunu getirmiştir. Sağlık Bakanlığımızca bu amaçla birçok veri tabanı yazılımı yapılmış ve kullanılmaktadır. Halkın da sağlık alanında başvuracakları kurumu seçerken; tıbbi hizmet olanaklarının yanı sıra artık veri güvenliği olan, kurumsal itibarı yüksek, bilgi teknolojisi yetkinliğini belgelemiş ve/veya ispatlamış, güvenilir kurumlara yöneldikleri görülmektedir. Sağlık alanındaki bu gelişmeler sağlık kurumlarını, bilgi teknolojilerini en üst düzeyde kullanma ve bilgi güvenliğini sağlama yükü altında bırakmıştır.

Bu çalışmada; kurumun bir kaynağı olan bilgi teknolojilerini kullanma yetkinliklerinin kurumsal itibara etkisi olup olmadığını değerlendirmek için T.C. Sağlık Bakanlığı Güngören Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde çalışanlaraapılmıştır. Anketten elde edilen veriler SPSS 22 programında ölçek geçerlik ve güvenirlik ve doğrulayıcı faktör analizlerine tabi tutulmuştur. Araştırma yöntemi olarak çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Bilgi teknolojileri yetkiliğinin T.C. Sağlık Bakanlığı Güngören Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi vakasında kurumsal itibarı pek de etkilemediği belirlenmiştir.

İndir

Yayınlanmış

2020-10-15

Nasıl Atıf Yapılır

İrge, N. T., Güvel, A. Z., & Duru, Y. . (2020). BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YETKİNLİĞİNİN KURUMSAL İTİBARA ETKİSİNİN İNCELENMESİ: GÜNGÖREN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ ÖRNEĞİ. Journal of Management Theory and Practices Research, 1(1), 10–25. Geliş tarihi gönderen https://journals.academicianstudies.com/jmtpr/article/view/3

Sayı

Bölüm

Makaleler