İŞLETME VE DENEYİM EKONOMİSİ KAPSAMINDA METAVERSE’E BAKIŞ

Yazarlar

  • Müge Kınay Yıldız Teknik Üniversitesi

Anahtar Kelimeler:

metaverse- nöro-deneyim pazarlama- deneyim ekonomisi

Özet

Zuckerberg ‘Horizon’ projesini duyurduğu andan itibaren, metaverse hakkında en çok konuşulan konu oldu. Metaverse görece yeni bir kavram olması sebebiyle, işletme literatüründe halihazırda çalışma bulunmamaktadır.Bu çalışmanın amacı, metaverse evreninin işletmelere sunabileceklerinin bir analizini sunmaktadır.

Metaverse, DNA’sında XR, yapay zekâ, 5G, kriptopara ve NFT bulundurmaktadır. Metaverse kavramını detaylı bir şekilde kavramak için, bu bileşenlere kavramsal çerçeve bölümünde değinilecek ve ardından metaverse fikrinin tarihi ve ardındaki motivasyon ele alınacaktır. Çalışmada, inovasyon, yayılım ve Mavi Okyanus stratejileri açısından metaverse endüstrisi değerlendirilecektir.

Metaverse’in yeni bir işletme alanı olduğu dikkate alınırsa, bu alandaki ana oyuncuların, potansiyel endüstri olarak sahip olduğu güçlü ve zayıf yönlerinin, sunduğu fırsatların ve teşkil ettiği tehditlerin tanıtıldığı ve potansiyel pazarlama stratejileri ile deneyim ekonomisindeki rolüne değinildiği bir çalışma işletme literatürünün faydasına olacaktır.

Metaverse, sunduğu değer önerisi ile bilgi çağını sanal çağa dönüştürmek üzere hazır bulunmaktadır. Bu nedenle, bu çalışma literatürdeki talebi karşılamanın yanı sıra metaverse ekosistemi için nöro-deneyim pazarlaması denilen yeni bir pazarlama kavramı da öne sürmektedir.

İndir

Yayınlanmış

2022-12-18