TÜRKİYE’DE SPOR EKONOMİSİNİN GELİŞİMİ VE DEVLET ELİYLE DESTEKLENMESİ

Yazarlar

  • Reşat DEGER Muş Alparslan Üniversitesi

Özet

Spor, sosyal bir faaliyet ve aktivite olmasının yanı sıra ekonomik olarak da önemli bir pazarlama faaliyeti halini almış durumdadır. Her geçen gün biraz daha fazla yoğun ilgiye muhatap olan spor, bu yoğun ilginin elbette önemli ve olumlu sonuçları olmaktadır. Spordaki bu önemli ve olumlu sonuçlar, kendi hizmet sektörünü, üretici ve tüketici guruplarını oluşturduğu ekonomik döngüdür.

Tarihsel süreç içerisinde amatör düzeyde ve eğlence amaçlı olarak başlayan spor, zaman içerisinde profesyonelleşen ve devletin önemli bir kurumu haline gelen ekonomik bir yapıya dönüşmüştür. Sporun ekonomik anlamda değer kazanması sporu daha gözde hale getirmiştir. Sporun modern anlamdaki yerini almaya başlaması Cumhuriyetin hemen kuruluş öncesi döneme denk geldiği varsayılmaktadır.

Spor ekonomisini tüm endüstriyel alanları ile ele almanın pek mümkün olmadığı değerlendirilmektedir. Bu nedenle kısaca Türkiye’de spor ekonomisinin gelişim süreci açıklanırken,  bu hususun daha iyi anlaşılması amacıyla dünyada spor ekonomisine gelişimine kısaca değinilmiştir. Özellikle Türkiye’de 2019-2023 dönemine yönelik olarak devlet eliyle spor için öngörülen yatırım hedefleri incelenmiştir. Bu hedefler doğrultusunda 2021-2022 için tahsis edilen bütçeye ve kamunun spora yönelik 2021 yılı harcamalarına yer verilmiştir. Amaç dünyada spor ekonomisinin gelişimini dikkate alarak Türkiye’de sporun ekonomik olarak gelişim sürecinin konumunu belirlemektir.  Ayrıca devlet tarafından son yıllarda spora yapılan yatırım ve bu yatırımlara yönelik olarak sporun kamu giderleri içindeki payı hakkında bilgi sahibi olmaya katkı sağlamaya amaçlanmıştır. 

Anahtar Kelimeler: Spor Ekonomisinin Gelişimi, Spora Devlet Desteği, Spor Endüstrisi       

İndir

Yayınlanmış

2022-06-30